Koelmiddel Ammoniak (NH3)

Technische specificaties

NH3, beter bekend als Ammoniak, is een van de oudste en meest gebruikte koudemiddelen in de koelindustrie vanwege zijn uitstekende thermische eigenschappen en efficiëntie.

Fysische Eigenschappen:

 • Kookpunt: NH3 heeft een laag kookpunt van -33.34°C, wat resulteert in efficiënte koeling bij relatief lage temperaturen.
 • Dampdruk: Bij 25°C heeft NH3 een dampdruk van ongeveer 8.5 bar, waardoor het geschikt is voor toepassingen met hogere drukken.
 • Dampdichtheid: De dampdichtheid van NH3 is 0.59 kg/m³ bij 25°C, wat aangeeft dat het een lichte stof is met goede koelprestaties.

Toepassingen:

 

NH3 wordt veel gebruikt in verschillende koeltoepassingen, waaronder:

 

 • Industriële Koeling: NH3 wordt gebruikt in industriële koelsystemen zoals koelhuizen, voedselverwerking en chemische processen vanwege zijn hoge efficiëntie en betrouwbare prestaties.
 • Landbouw: Het wordt ook gebruikt in landbouwtoepassingen, zoals koeling van melk in zuivelfabrieken en het bevriezen van voedsel in koelopslagfaciliteiten.
 • Warmtepompen: NH3 wordt toegepast in warmtepompen voor zowel verwarmings- als koeltoepassingen vanwege zijn veelzijdigheid en energie-efficiëntie.

Voordelen:

.

 1. Hoge Efficiëntie: NH3 heeft uitstekende thermodynamische eigenschappen en biedt efficiënte koelprestaties bij een breed scala aan temperaturen.
 2. Milieuvriendelijk: NH3 is een natuurlijk koudemiddel dat geen negatieve invloed heeft op de ozonlaag en een GWP van 0 heeft, waardoor het een van de meest milieuvriendelijke opties is.
 3. Economisch: NH3 is overvloedig beschikbaar en relatief goedkoop in vergelijking met sommige synthetische koudemiddelen, waardoor het een kosteneffectieve keuze is voor koeltoepassingen.

Overwegingen:

 

 • Veiligheid: Hoewel NH3 een efficiënt koudemiddel is, kan het bij lekkage gevaarlijk zijn vanwege zijn toxiciteit en ontvlambaarheid. Daarom moeten passende veiligheidsmaatregelen worden genomen bij het hanteren en gebruiken van NH3.
 • Onderhoud: NH3-systemen vereisen regelmatig onderhoud en inspectie om veilige en betrouwbare werking te waarborgen, waaronder lekdetectie en preventieve controles.

.

silhouette photography of windmill under golden hour

Conclusie:

 

NH3 blijft een van de meest gebruikte koudemiddelen in verschillende industriële en commerciële koeltoepassingen vanwege zijn uitstekende prestaties, milieuvriendelijkheid en kosteneffectiviteit. Met zijn bewezen staat van dienst als efficiënt en betrouwbaar koudemiddel, zal NH3 een belangrijke rol blijven spelen in de koelindustrie en bijdragen aan een duurzamere toekomst voor koeltechnologieën wereldwijd.

Chat on Whatsapp